Open dag boezemkanaal Halfweg en vispassage op 21 april

0 506
12 apr

Kom zaterdag 21 april tussen 12.00 en 16.00 uur naar boezemgemaal Halfweg en de daar aangelegde vispassage. Hier zwemmen jaarlijks duizenden vissen vanuit de Noordzee veilig naar de grachten, vaarten en sloten in ons gebied, en andersom. Op 21 april vertellen we je er alles over!

Er zijn leuke activiteiten voor jong en oud! De toegang en activiteiten zijn gratis, aanmelden is niet nodig.

  • Ga mee op rondleiding door het gemaal en kom ook alles te weten over de vispassage
  • Zwem met de vis mee door de passage (filmpje)
  • Sta oog in oog met een op ware grootte nagemaakte meerval (1,5 meter lang)
  • Maak live kennis met vissen en andere onderwaterdiertjes (aquarium)
  • Kijk live mee met het legen van de glasaalfuik (om 12.30 uur en om 14.30) uur en bij het kruisnetvissen
  • Bekijk in de filmhoek diverse films over de problemen die vissen ondervinden en de mensen die zich inzetten om de vissen te helpen
  • Doe mee met een slootsafari: leuk voor kinderen! In opvangbakken hebben we diertjes en planten uit de sloot verzameld. Met loepjes en zoekkaarten ontdekken we samen welke diertjes en planten dat zijn. Zo komen we meer te weten over het leefgebied van de vis
  • Ook voor de kids: doe mee met de visquiz en verdien een heus diploma

Locatie en parkeren
De locatie van de open dag is het boezemgemaal Halfweg, Wethouder van Essenweg 1 in Amsterdam. Kom je met de auto? Bij het gemaal zelf is geen parkeergelegenheid. Je kunt parkeren in het gras bij de windmolen die vlak bij het gemaal staat (volg de P-borden).

Honderdduizenden glasalen
Boezemgemaal Halfweg is een belangrijk gemaal, het kan per seconde maar liefst 33.000 liter overtollig water verplaatsen. In 2012 hebben we naast het gemaal een vispassage geplaatst. Nu kunnen vissen, zoals glasaal, driedoornige stekelbaars en spierling, zich altijd vrij verplaatsen vanuit de Noordzee, via het Noordzeekanaal, naar de ringvaart van de Haarlemmermeer, en andersom. Er zwommen al direct na de aanleg van de vispassage ca. 200.000 glasalen in 30 dagen tijd doorheen!

Voor meer informatie bezoek de website: www.rijnland.net/vis2018Gerelateerde berichten
Facebook reacties