Verontreinigd slib verwijderd uit De Vleut

0 733
03 okt

Waterschap De Dommel start 29 oktober met het verwijderen van verontreinigd slib uit vijver De Vleut in Eindhoven. De planning is dat de werkzaamheden zo’n 3 maanden duren. De werkzaamheden starten op het moment dat bij het naastgelegen preHistorisch Dorp de winterstop begint, dit om overlast te voorkomen.

Vanuit de Tongelreep stroomt water naar De Vleut, om vervolgens weer verder te stromen in de Tongelreep. De Tongelreep mondt uit in de Dommel. De Vleut ligt tussen het preHistorisch Dorp en het Ton Smitspark. Het is een geliefde visstek en een mooi stukje natuur maar deze vijver heeft ook een andere belangrijke functie. De Vleut is een sedimentvanger, wat betekent dat hier verontreinigd zand en slib uit de Tongelreep naar de bodem zakt en wordt opgeslagen. Zo wordt verdere verspreiding van onder meer zware metalen voorkomen waardoor de waterkwaliteit in de Dommel uiteindelijk verbetert. Een efficiënt systeem dat alleen functioneert als het verontreinigde zand en slib met enige regelmaat wordt verwijderd uit de sedimentvangers. 

Sinds 2004 zijn de slibvangen in de Dommel en de Tongelreep opnieuw ingericht. De Klotputten (Dommel) en De Vleut (Tongelreep) waren helemaal dichtgeslibt waardoor ze onvoldoende functioneerden. Resultaat van deze herinrichting is dat de Dommel en de Tongelreep een stuk schoner zijn geworden. Hierdoor krijgen planten en dieren meer kans en wordt recreëren op en langs deze beken een stuk prettiger.

In 2004 is bepaald dat De Vleut eens per 15 jaar uitgebaggerd dient te worden
om goed te blijven functioneren. Daarom start aannemer in opdracht van
Waterschap de Dommel op maandag 29 oktober met het verwijderen van het zand en slib. De verwachting is dat de werkzaamheden uiterlijk half februari 2019 worden afgerond. Dit is voor de start van het broedseizoen van de watervogels die in en rond deze plas leven. 

Voor omwonenden en geïnteresseerden is er op 9 oktober van 19 tot 20.30 uur een inloopavond in het preHistorisch Dorp (Eindhoven Museum), Boutenslaan 161b. Medewerkers van Waterschap De Dommel en de aannemer zijn dan aanwezig voor het beantwoorden van vragen en het toelichten van de werkzaamheden.  
Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.