Om het algoritme van de Vissenscanner te kunnen trainen, heeft Sportvisserij Nederland meer dan 35.000 gecontroleerde foto’s van zoetwatervissen verzameld.
Naturalis Biodiversity Center,
Waarneming.nl en
Cosmonio Imaging BV hebben vervolgens hun expertise op het gebied van biodiversiteit en kunstmatige intelligentie ingezet.
Niet alleen voor sportvissers, maar ook voor duikers, biologen, ecologen en beroepsvissers is de VISsenscanner een betrouwbaar hulpmiddel voor het determineren van vissen.
Vragen over vis
Aanleiding voor het ontwikkelen van de app was onder meer de talloze vragen die Sportvisserij Nederland krijgt over de juiste benamingen voor vis, met name via social media. Zelfs ‘getrainde’ sportvissers hebben het wel eens mis, zoals soms ook blijkt op het vangstenplatform
MijnVismaat.
Hoe meer de app wordt gebruikt, hoe beter de herkenning wordt: alle waarnemingen – een foto, vissoort, locatie en tijdstip – komen automatisch in een centrale, goed beveiligde database van Sportvisserij Nederland terecht. Met die beelden is het algoritme achter de app later nog verder te optimaliseren.
Visherkenning kan beter
Met de groeiende mogelijkheden voor herkenning van dieren vond Sportvisserij Nederland het tijd om de mogelijkheden van herkenning van vissen te onderzoeken. Hiervoor deed de sportbond een beroep op de uitgebreide ervaring en expertise van het consortium Naturalis Biodiversity Center, Waarneming.nl en Cosmonio Imaging BV.
Ontwikkelaars hebben een speciaal algoritme – de basis voor de herkenning - ontwikkeld dat via 'machine learning' met tienduizenden vissenfoto's is getraind om via automatische beeldherkenning vissoorten te herkennen. Dat wordt ook wel Artificial Intelligence (AI)
genoemd.