Visstek van de maand

0 1711

Dit keer weer eens een zoute visstek; De Noordbout – Zierikzee. Mei is de maand dat vissoorten zoals zeebaars, geep en makreel zich weer melden in de Zeeuwse wateren. Meestal kun je deze zomersoorten eind april/ begin mei al verwachten, maar door het aanhoudende koude weer is de watertemperatuur achtergebleven dit jaar. Dit heeft ervoor gezorgd dat populaire sportvissoorten zoals zeebaars, geep en makreel een aantal weken later zijn gearriveerd, maar ze zijn er nu!

De visstek

De Noordbout is een zeer populaire stek in de zomermaanden mei t/m augustus. De Noordbout is een pier die vanaf de Gouweveerse Zeedijk in Zierikzee de Oosterschelde in loopt en is wel meer dan 100 meter lang! In de pier zit een lichte knik. Met laagwater valt het droog tot aan deze flauwe bocht. Tot dit gedeelte kun je alleen met hoogwater op de bodem vissen op soorten zoals bot, schol en zeebaars. Ga er wel eerst even met laagwater kijken, want een aantal jaar geleden heeft Rijkswaterstaat hier een kunstmatige oester rif aangelegd tegen de zandhonger. Met hoogwater zou je het ook met kunstaas kunnen proberen om langs dit oester rif met kunstaas op zeebaars te vissen.
De meeste vissers kiezen ervoor om verder de pier op te lopen want hier is het veel dieper. Rond de kop van deze pier staat altijd veel stroming. Een ideale plek waar zeebaars, geep en makreel zich ophoudt. Je kunt hier prima op zeebaars vissen met kunstaas, maar wat ook goed werkt is om te vissen met dobber met een hele steekzager eronder. Ga dan bij voorkeur in de vroege ochtenduren en je maakt kans om een mooie zeebaars te strikken.


Ligging Noordbout

De kop van de pier is perfect om op geep en makreel te vissen. Gebruik een lichte (karper)hengel van zo’n 2.70m tot 3.30m lang. Bevestig daarop een klein molentje met een dunne gevlochten lijn. Vis met een dobbertje van 30 tot 60 gram met daaronder een (fluorcarbon)lijn van 20/100 tot 30/100 met haakje 8. Gebruik als aas een reepje zalm, spek of runderhart en je vangt gegarandeerd geep! Je kunt het ook eens met een klein zagertje proberen. Werp je dobber tegen de stroom in en laat hem langzaam mee gaan met de stroming. Op deze stek kun je soms ook erg grote gepen vangen tot wel 75cm. Lukt het gepen even niet, probeer dan eens met pluimen een makreeltje te vangen….


Geep

Makreel

Uitzicht en duikers…

Op de kop van de Noordbout heb je een schitterend uitzicht. Je kijkt recht op de Zeelandbrug. Vele boten passeren de grote strekdam en je hebt ook nog eens kans om een bruinvis of zeehond te spotten.

De Noordbout is ook een populaire duikplaats. Met stilstaand water gaan op de kop van de pier vele duikers het water in. Ga respectvol met elkaar om. Lees de gedragscode “Sportvissen en duiken” nog eens na.Alternatieven

Rondom de Noordbout zijn er nog een heleboel alternatieve visstekken om op geep, makreel, zeebaars en bot te vissen. Zo vind je er de Zuidbout, Stelweg, Het Stelletje, Kaas en Brood en de Val. Al deze leuke Oosterscheldestekken zijn beschreven in de handige SportvisserReisgids Zeeland die je via de webwinkel van Sportvisserij Zuidwest Nederland kunt bestellen.

Type visser: Actieve en passieve zeevisser

Vissoorten: Bot, geep, makreel en zeebaars.

Routebeschrijving en parkeren: Parkeergelegenheid aan de voet van de pier voor zo’n 15 auto’s aan de Gouweveerse Zeedijk te Zierikzee.

(zee)VISpas: Geen (zee)VISpas vereist


Gerelateerde berichten
Facebook reacties