Visstek van de maand

0 3356

Elke maand beschrijft Sportvisserij Zuidwest Nederland een visstek in de rubriek “visstek van de maand”. Deze keer beschrijven we de Jachthaven Vissershang te Hank. Deze jachthaven is gelegen in Noord-brabant onder de rook van de elektriciteitscentrale van Essent en de zuidelijkere rand van de Brabantse Biesbosch.

Vanuit deze haven zijn per boot de rivier de Amer en het krekenstelsel van de Biesbosch gemakkelijk te bereiken. Met de auto kun je de wateren bereiken in het binnendijkse deel van de Biesbosch. De jachthaven is van alle gemakken voorzien. Er is een trailerhelling. Je kunt er visboten huren en er is een gezellig café met een goed restaurant rechtstreeks naast het viswater te vinden.

Het vissen in de jachthaven zelf is alleen vanuit een boot toegestaan. Behoudens de wedstrijden die in het winterseizoen worden gevist door een drietal hengelsportverenigingen, mag er niet gevist worden vanaf de botensteigers. In deze middel grote haven is het jaarrond activiteit doordat er veel vissers hun visboot hebben liggen en daarnaast drie watersportverenigingen gehuisvest zijn die een aantal botensteigers beheren.
Als je niet van al die drukte houdt. Ga er dan vooral in het najaar vissen op witvis. Deze strekt massaal vanuit de Biesbosch en de Amer naar deze haven, waar ze zich waarschijnlijk veilig wanen voor aalscholvers en roofvis. Je kunt er grote hoeveelheden witvis vangen (blankvoorn, ruisvoorn, winde, roofblei, baars). Deze zijn meestal tussen de 10 en 20 cm. De echte grote vissen zijn hier wel te vangen, maar het zijn er waarschijnlijk niet echt veel. Zeker als je een vergelijking maakt met de havens in de directe omgeving. Direct aan de rivieren liggen de havens van Drimmelen en Werkendam. Als je hier een dag met de boot wilt vissen is het aan te raden om dat te doen in de hoek van de haven bij het havenkantoor. Hier is het iets dieper als in de rest van de haven.

Techniek De visserij is simpel. Zorg ervoor dat je een zwaar voertje gebruikt anders is er grote kans dat je aas nooit de bodem zal raken omdat als je licht voer gebruikt er heel veel kleine vis op je voer zal komen. Tegen de bodem azen doorgaans de wat grotere vissen. Ze zijn te vangen met made, kunstmade, casters of hennep. Gebruik van elastiek in de top is niet nodig. Hou wel geregeld de waterstand in de gaten want je zit op een water waar verschil is in eb en vloed. Dat kan soms tot een verschil in waterstand van een halve meter oplopen, daarnaast kan er een verraderlijke onderstroom staan waarmee je rekening moet houden bij het voeren. Maak eerst enkele driften voordat je gaat voeren zodat je weet naar welke kant de stroom staat.Wil je erg veel klein vis vangen. Gebruik dan een licht voertje wat langzaam zakt en een wolk achterlaat en je zult zien dat je snel heel veel roofbleitjes ziet verschijnen. Dit zijn vraatzuchtige visjes die echt alles pakken. Vis niet dieper als een halve meter en je kunt er honderden vangen. De grote vissen houden zich meestal op rond de koppen van de steigers. Dit kunnen brasems, zeelt of karper zijn. Groot in lengte en weinig in aantal.

Niet alleen is deze haven aantrekkelijk voor de witvisser, maar zeker ook voor de roofvissers. Omdat er veel witvis binnentrekt, komt de roofvis (voornamelijk grote snoek) mee de haven in. Jaarlijkse worden er ook een aantal roofviswedstrijden gehouden vanuit boten en hierbij worden telkens behoorlijk wat moddervette metersnoeken gevangen en soms ook mooie snoekbaarzen, al komt deze laatste helaas niet meer zoveel voor. Deze roofvissen kunnen op allerlei manieren bevist worden. Een goede manier in deze haven is een dode getakelde aasvis met een lengte tussen de 20 en 30 cm.

Deze haven is echt een dagje vissen waard. Je zit lekker in de natuur en van het drukke verkeer van de A27 hoor je nauwelijks iets. Vanuit deze haven ben je binnen een kwartiertje varen op de Amer en binnen tien minuten in de Biesbosch. Zorg er wel voor dat je beschikt over de juiste visdocumenten want er wordt behoorlijk gecontroleerd.

Vispas Ben je in het bezit van een vispas? Dan mag je vanuit een visboot in deze haven vissen. Vanaf de kant of steigers is vissen niet toegestaan.

Tekst: Jos van Avendonk
Gerelateerde berichten
Facebook reacties