Staand want visserij rondom Walcheren frustreert sportvissers

0 4540
16 jul

De afgelopen weken heeft Sportvisserij Zuidwest Nederland veel klachten ontvangen over de wijze van staand want visserij op de stranden van Walcheren. Enkele beroepsvissers vissen hier rondom de paalhoofden op een nogal verstorende wijze. Met behulp van veel (motor)lawaai wordt de vis actief het staand want in gejaagd. Een doorn in het oog voor sportvissers op de stranden en op de zeedijk van Walcheren zijn te vinden. Niet alleen wordt er veel vis – met name zeebaars – weggevangen, maar de overige vis wordt door het kabaal verjaagd. Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft de visserijkundige ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken om uitleg gevraagd. Duidelijk is geworden dat de betreffende vissers voor een groot deel van de stranden van Walcheren helemaal niet mogen vissen. De NVWA heeft de beroepsvissers aangesproken op hun visgedrag. De douane en NVWA houden de beroepsvissers momenteel in de gaten. Tevens gaat Sportvisserij Zuidwest Nederland in gesprek met de gemeente Veere om deze belangrijke locaties voor de Nederlandse zeesportvisserij zo interessant mogelijk te houden.

Waarde voor de sportvisserij

De stranden van Walcheren vormen samen met het Rotterdamse havengebied de beste kantstekken voor de zeesportvisserij van Nederland. Of je nu in Zoutelande, Westkapelle of Domburg de duinen over stapt, stuk voor stuk zijn het fantastische locaties om het gehele jaar vis te kunnen vangen. In de SportvisserREISgids van Zeeland is de Walcherse kustlijn onderverdeeld in verschillende topstekken. Dat de gemeente Veere goud in handen heeft met haar prachtige stranden, blijkt onder andere uit het door de Nederlandse dames en heren gewonnen WK Kustvissen dat hier in 2012 werd gehouden.


Sportvissers op het strand van Domburg

Ook dit najaar vindt er weer een wereldkampioenschap plaats, dit keer voor de junioren. Gemeente Veere en Provincie Zeeland zijn vanwege het recreatief-toeristische belang van de sportvisserij vaak (mede)hoofdsponsors van dergelijke evenementen. Naast de stranden heeft Walcheren nog veel meer te bieden voor de sportvisserij. De Zeedijk van Westkapelle is een zeer populaire stek waar bijna letterlijk vanuit de auto kan worden gevist. In de zomer staan hier vaak tientallen sportvissers in lijn te vissen. 


Sportvissers op de dijk van Westkapelle

Verder bevindt zich in Westkapelle het Zuiderhoofd. Een ruim honderd jaar oud paalhoofd die in 2011 mede door financiële steun van Sportvisserij Zuidwest Nederland is opgeknapt. Een prachtige stek waar de jeugd het zeevissen kan leren.


Sportvissers op het Zuiderhoofd in Westkapelle

De ongekende mogelijkheden voor de sportvisserij op Walcheren zijn de laatste jaren verschillende keren op Vis TV geweest en in Hét Visblad hebben vele artikelen over het vissen in dit gebied gestaan.

Beroepsvisserij

Helaas worden de Walcherse stranden steeds vaker bezocht door beroepsvissers waardoor sportvissers letterlijk achter het net vissen. Dit zorgt voor veel frustratie en daarnaast zorgt de wijze waarop wordt gevist voor veel ergernis en klachten. De visserij focust zich met name op de karakteristieke paalhoofden, maar ook langs de hierboven beschreven Zeedijk van Westkapelle. De vismethode is een op papier passieve wijze van vissen, namelijk met staand want.  Echter, deze vissers varen het staand want uit rondom de paalhoofden en varen vervolgens richting strand, om daarna met de buitenboordmotor half boven water en soms ook door met stokken op de boot te slaan, de vis vanaf het strand en tussen de paalhoofden het staande want in te jagen. Een in onze ogen onorthodoxe visserijmethode waarvoor de vergunningen in beginsel niet zijn bedoeld.

De betreffende vissers waar het gros van de klachten over binnen kwam, mogen zoals in de inleiding geschreven is niet overal vissen. De Nederlandse zoute wateren zijn namelijk in verschillende gebieden verdeeld. In Zeeland hebben we alleen te maken met het zogenaamde kustwater en de visserijzone. De Oosterschelde en de Westerschelde behoren tot de kustwateren (Besluit aanwijzing zeegebied en kustwateren 1970). Grofweg het water ten westen daarvan behoort tot de visserijzone. Op Walcheren geldt dat de Oosterschelde loopt tot (de kerktoren van de Nederlandse Hervormde Kerk te) Oostkapelle en de Westerschelde tot het licht Molenhoofd in Westkapelle (dit is ten oosten van de basislijn van de territoriale zee van Nederland; Wet grenzen Nederlandse territoriale zee. Door inzet van lokale sportvissers, HSV Westkapelle en Sportvisserij Zuidwest Nederland zijn de vissers hier door de NVWA op aangesproken en is duidelijk gemaakt dat ze niet weer in het kustwater moeten komen.

Noodmaatregelen zeebaars

De huidige minimummaat van 36 cm voor zeebaars wordt per 1 september 2015 verhoogd naar 42 cm. Deze nieuwe maat geldt voor zowel sport- als beroepsvissers in de Zuidelijke Noordzee, Het Kanaal, de Ierse zee en de Keltische Zee.

De verhoging van de minimummaat voor zeebaars maakt onderdeel uit van het pakket maatregelen ter bescherming van het zeebaarsbestand dat de EU in 2015 uitrolt. Dit bestand staat vanwege verschillende redenen (overbevissing en recente slechte jaarklassen) sterk onder druk. Aangezien zeebaars bij een lengte van 36 cm doorgaans nog niet geslachtsrijp is, zou deze kunnen worden geoogst voordat de vis aan het reproductieproces heeft deelgenomen. Dankzij de hogere minimummaat kan de zeebaars zich minstens eenmaal voortplanten.

Het verhogen van de minimummaat is de laatste stap in het pakket maatregelen voor 2015 dat de Europese Commissie heeft voorgesteld. Eerder genomen maatregelen omvatten een ban op de pelagische trawlvisserij in Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee, een baglimit van drie zeebaarzen voor sportvissers, maandelijkse vangstbeperkingen en het sluiten van de commerciële zeebaarsvisserij rondom Ierland.

Vragen, overlast of onduidelijkheid?

Ervaar je tijdens het vissen overlast van de staand want visserij, laat het ons dan weten. Wees hierbij zo duidelijk mogelijk en maak bij voorkeur foto’s en/of filmpjes van de situatie en stuur een kaartje met daarop de locatie mee. Wij zullen er dan voor zorgen dat de zaken bij de juiste instanties en personen terecht komen en dat er indien nodig actie wordt ondernomen.Gerelateerde berichten
13 07 2015 Zoute mailing nr. 14 0 1147 Sportvisserij Zuidwest Nederland verstuurt 3 à 4 keer per jaar een zogenaamde "Zoute mailing" met als doel hengelsportverenigingen en sportvissers beter te informeren over actuele zaken die spelen op het gebied van de zeesportvisserij in de zuidwestelijke delta. 02 09 2015 Minimummaat zeebaars naar 42 cm 0 2719 De huidige minimummaat van 36 cm voor zeebaars is sinds gisteren 1 september 2015 verhoogd naar 42 cm. Deze nieuwe maat geldt voor zowel sport- als beroepsvissers in de Zuidelijke Noordzee, Het Kanaal, de Ierse zee en de Keltische Zee. 08 06 2015 Visstroper gepakt met staand want 0 3087 Afgelopen vrijdag 5 juni is een man op heterdaad betrapt bij het uitzetten van een staand want in het Zoommeer. 13 05 2015 Strandvissen met WK-juniorenteam in VIS TV 0 1917 Komende zondag gaan Ed en Marco in de twaalfde aflevering van Vis TV seizoen 2015 naar zee toe. Aan het strand bij Domburg pakt het duo de strandhengels om platvis, wijting en zeebaars te vangen. Daarbij nemen ze het op tegen de nationale ploeg voor het WK Kustvissen Junioren. 21 04 2015 Staand want stroperij Brouwersdam 0 6738 Collega’s van de Politie van het basisteam Haringvliet reden tijdens hun nachtdienst over de Brouwersdam Buitenzijde en zagen een auto staan met twee mannen erbij die zich verdacht gedroegen. Bij nader onderzoek bleek dat de mannen met 300 meter staand want aan het vissen waren in de Noordzee. Het staand want lag in de auto met daarin nog een aantal levende vissen. 01 04 2015 Baglimit zeebaars per 29 maart 2015 0 2023 De EU Visserijraad heeft besloten tot een baglimit voor zeebaars. Voor alle vormen van recreatievisserij geldt vanaf 29 maart een maximum aantal van 3 zeebaarzen per persoon per dag. 30 07 2013 Zuiderhoofd Westkapelle, topstek voor jong en oud 0 2296 In 2011 is het Zuiderhoofd te Westkapelle grondig opgeknapt. 10 04 2013 Vissen in Zeeland, zo zit het… 0 18411 Voor veel sportvissers is het niet helemaal duidelijk wat voor vergunningen er nodig zijn voor het vissen in de verschillende Zeeuwse wateren. Zoet, zout, binnenwater, zee, kustwater... het is vaak zoeken naar wat wel en niet mag in een water waar je je hengeltje uit wilt gooien. Sportvisserij Zuidwest Nederland vindt het belangrijk dat sportvissers lekker kunnen gaan vissen én goed op de hoogte zijn van de regels en voorwaarden. Als je dit artikel gelezen hebt ga je als sportvisser nooit meer zonder de juiste papieren op pad en voorkom je een boete!