Update staand want visserij rondom Walcheren

0 2679
29 jul

De staand want visserij rondom Walcheren houdt de gemoederen aardig bezig. De afgelopen weken is door enkele beroepsvissers intensief gevist langs de stranden van Walcheren en de Zeedijk bij Westkapelle. Deze visserij heeft er niet alleen voor gezorgd dat vele sportvissers letterlijk achter het net visten, maar ook dat grote aantallen sportvissers door de verstorende manier van vissen geen schub meer wisten te vangen. Zeer frustrerend voor de vele toeristen die juist naar Walcheren komen om een hengeltje uit te gooien. Daarnaast heeft de wijze van vissen voor veel opschudding gezocht bij badgasten, aangezien de netten soms op nog geen 20 meter van zwemmers uitgevaren worden.

Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft samen met lokale vertegenwoordigers van de hengelsport overleg gevoerd met de gemeente Veere. De grote aantallen sportvissers langs de Walcherse kust en de veiligheid van badgasten zijn voor de gemeente van groot belang want toerisme en recreatie is voor deze gemeente erg belangrijk. De gemeente gaat dan ook bekijken op welke wijze zij deze vorm van visserij een halt kan toeroepen.

Vervolg

De klachtenregen bij Sportvisserij Zuidwest Nederland, de NVWA, het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Veere heeft er toe geleid dat de gemeente Veere gaat bekijken of zij haar APV aan kan passen en een verbod op deze vorm van visserij hierin kan regelen. Daarnaast gaat de gemeente kijken of zij met haar (strand)BOA de visserij kan controleren. Zoals in ons vorige bericht te lezen was, vissen bepaalde beroepsvissers namelijk in een gebied waar ze helemaal niet mogen vissen. Ook de afgelopen week hebben strandwachten en sportvissers ze wederom bezig gezien in dit voor hun verboden gebied (het kustwater Westerschelde). Tevens zorgt de manier van vissen voor gevaarlijke situaties met badgasten. De netten staan dichtbij zwemmers en er wordt harder gevaren dan de 5 km/uur die volgens de APV van de gemeente is toegestaan. Overigens houden NVWA, ministerie van Economische Zaken en douane ook een oogje in het zeil.

Een APV wordt niet wekelijks gewijzigd. Indien het voornemen van de gemeente in de APV te regelen is en de gemeenteraad hiermee instemt, zal dit pas eind dit jaar in de APV bekrachtigd kunnen worden. Sportvisserij Zuidwest Nederland zal contact blijven houden met de gemeente Veere over het verdere vervolg. 

Vragen, overlast of onduidelijkheid?

Ervaar je tijdens het vissen overlast van de staand want visserij, laat het ons dan weten. Wees hierbij zo duidelijk mogelijk en maak bij voorkeur foto’s en/of filmpjes van de situatie en stuur een kaartje met daarop de locatie mee. Wij zullen er dan voor zorgen dat de zaken bij de juiste instanties en personen terecht komen en dat er indien nodig actie wordt ondernomen.